Menu

43 000 000 000 km

От Джънджоу до цялата страна, от Китай до над 120 страни и региони, като Куба, Русия, Иран, Саудитска Арабия, Судан …

Столичен автотранспорт обновява автопарка си със 110 нови автобуса Yutong

Днес кметът на София г-жа Йорданка Фъндъкова и директорът на Столичен автотранспорт ЕАД г-н Слав Монов приеха първите 70 от общо 110 автобуса, с които ще бъде обновен столичният автопарк.

Тържествената церемония се проведе на паркинга на столичната зала „Арена Армеец“ в присъствието на високопоставени гости от столична администрация, множество български общини, автотранспортни дружества, частни превозвачи от цялата страна, както и лично посланикът на Народна Република Китай в България г-н Джан Хайджоу.

Специално за предаването на автобусите от Китай пристигна вицепрезидентът и изпълнителен директор на компанията производител на новите столични автобуси – Yutong, г-н Ху Фенгю. В кратката си реч, той заяви, че е изключително щастлив, че Столична Община се е доверила на Yutong за обновяването на автопарка си и изрази надежда, че партньорството между двете страни ще бъде ползотворно, а новите автобуси ще подобрят градската среда и ще улеснят ежедневието на столичани.

 

Сред делегатите от китайска страна бяха още няколко от ключовите фигури в Yutong – г-н Джи Ксин – Мениджър развитие на продукти за външни пазари; г-жа Ху Зинпин – Мениджър развие Европа и Северна Америка; г-н Шао Ненкян – продуктов мениджър и г-н Хе Баовей – продуктов мениджър за Европа.

От няколко години тече активна подмяна на автопарка на Столичен автотранспорт, с което се цели както подобряване на услугата към гражданите и гостите на столицата, така и намаляване на вредните емисии и изгорели газове, но това е първата толкова голяма доставка на нови автобуси. Те ще бъдат въведени в експлоатация по линиите 60, 64, 77 и 309.

 

Г-жа Фандъкова похвали работата на Столичен автотранспорт, както и адекватните и навременни действия на цялата администрация, благодерение на които доставката на новите автобуси стана възможна. Кметът също така подчерта, че благодарение на изгодните условия по сключването на текущата сделка, са спестени достатъчно средства, за да бъде пусната нова обществена поръчка за доставката на още 30 нови автобуси. Тя заяви, че тръжната процедура ще бъде задействана възможно най-скоро. Г-жа Фандъкова съобщи, че съвсем скоро в столицата ще бъде доставен и електробус, с което София ще стане част от градовете в Европа, които имат и инвестират в градски траспорт с алтернативно задвижване, в стремежа си да намалят вредните емисии и да дишаме всички ние в Европа по-чист въздух.

Самите автобуси Yutong са добре познати и се движат в големите градове на Франция, Великобритания, Испания, Русия, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия и Македония. Към момента  марката е лидер в световната автобусна индустрия по обем продажби и това се дължи на високите критерии за качество, икономичност и екологичност, които автобусите покриват. Те отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. Скоростната кутия е произведена в Германия. Разходът им на гориво е 38 литра на 100 километра. Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания и са сертифицирани от компетентния орган по одобрение на Обединеното кралство – VCA. Единствено шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайска компания.

Журналистите и гостите на церемонията имаха възможност първи да разгледат новите придобивки на столичани и да се повозят на тях.

Останалите 40 автобуса ще бъдат доставени до края на календарната година и незабавно ще влязат в експлоатация, заменяйки най-старите и неефективни машини.